Ympäristökasvatusta

Torstain vierailu – ympäristökasvatusta Rumfordschloesll:issa englantilaisessa puutarhassa

http://www.rumfordschloessl.de/

Viimeinen vierailu kohdistui ison englantilaisen puistoalueen (Englischer garten) yhteydessä olevaan ”Natur- und Kulturtreff Rumfordschlössl” ympäristökasvatustaloon.

Kyseessä on toimintamuoto, jossa fyysisesti 200-vuotta vanhassa talossa järjestetään alakouluikäisten iltapäivätoimintaa vapaaseen ympäristökasvatukseen nojaten. Talon työntekijöissä on myös ympäristökasvatukseen erikoistuneita ohjaajia, jotka tekevät mm. ympäri vuoden kolme kouluvierailua viikossa ja käyvät eri luokka-asteen ryhmille pitämässä ympäristökasvatuksen eri teemoilla oppitunteja ja ryhmäytyksiä.

munchen1

Katri ja Samuli ympäristökasvatuksellisen harjoitteen parissa.

Meidän osallistujaryhmä pääsi myös kokeilemaan erilaisia ympäristökasvatukseen liittyviä harjoitteita käytännössä. Ilmoille nousi myös ajatus yhteisestä ympäristökasvatuksen ”pakista”, jota järjestöt ja toimijat voisivat lainata. Esimerkiksi partiolaisilla käytössä oleva liikennepakki on todella suosittu, ja se on helppo tapa viedä olemassa olevaan ryhmään uusia harjoituksia ja uusia näkökulmia.

Ympäristökasvatuksen vastaava ohjaaja Evi oli tehnyt kyseistä työtä jo 20 vuotta, ja oli hienoa nähdä se intohimo ja antaumus, jolla hän ja muut talon työntekijät työtä tekivät. Huolestuttava asia hänen mielestään oli se, että vaikka tieto on lisääntynyt paljon, on selkeästi huomattavissa että ympäristökasvatukseen liittyvä opetus ja aihepiiri on supistunut koulumaailmassa, painotetaan perinteisiä mm. kieliaineita niin paljon että tilaa ei löydy laajapohjaiselle ympäristökasvatukselle. Yleisesti jokaisessa paikassa jossa vierailimme, esiin nousi huoli siitä että nuoriin kohdistetaan koulussa liikaa paineita.

n/a