Münchner Kinder- und Jugendforum

Vierailimme  paikallisessa kulttuurikeskuksessa kuulemassa Münchenin kaupungin lasten ja nuorten foorumista. Se on lasten ja nuorten osallistumistumista osavaltion pääkaupunki Münchenissä edistävä instituutio. Sen kautta järjestetään kaupungin laajuisia hankkeita sekä erilaisia paikkoja ja mahdollisuuksia, joissa lapset ja nuoret (7-16 vuotiaat), voivat sanoa oman mielipiteensä ja vaikuttaa kaupungin asioihin.

http://www.kinderforum-muenchen.de/

Yksi osa koko osallisuuskokonaisuutta on varsinainen lasten ja nuorten foorumi, joka järjestää kaksi kertaa vuodessa kaupungintalolla tapaamisen, johon pääsee lapset ja  nuoret kysymään päättäjiltä asioita. Tämän foorumin varsinainen omistaja on (www.kulturundspielraum.de) mutta he toimivat yhteistyössä kaupungin toimijoiden sekä muiden yhdistysten kanssa.

http://www.ak-kinderundjugendbeteiligung.de/index.php?article_id=1

Yksi konkreettisimmista vinkeistä, joka tältä vierailulta jäi mieleen oli eräänlainen “osallisuusmatkalaukku”. Heillä oli matkalaukkuun koottu valmista materiaalia, joiden avulla voi lasten ja nuorten ryhmän kanssa käsitellä vaikuttamiseen liittyviä teemoja. Miltä kuulostaisi vaikkapa “näin teet mielenosoituksen” tai “näihin pohjiin voit kerätä allekirjoituksia”. Ideana ei ollut tarjota vain tiettyjä valmiita malleja, mutta usein lasten ja nuorten kanssa työtä tekevät kokevat, että vaikuttamista pitäisi pystyä konkretisoimaan jotenkin paremmin. Tämä laitettiin korvan taakse, ehkä ensi vuonna toteutetaan yhteinen järjestöjen ja nuorisoasiainkeskuksen Ruuti-pakki.

Muutoin nämä eri yhdistykset ja toimijat ja projektit sekoittuivat jotenkin niin vahvasti toisiinsa, että oli vaikea hahmottaa kuka oikein on vastuussa, kuka omistaa minkäkin toiminnan ja mistä siihen tulee raha. Pieni selkeyttäminen olisi ehkä paikallaan.

Münchner Kinder- und Jugendforum
August-Exter-Straße 1
81245 München
Tel. (089) 821 11 00
Fax (089) 820 59 78
kinderforum@kulturundspielraum.de

n/a