Monikulttuurista nuorisotyötä Münchenissä

Münchenin rautatieasemalta etelään sijaitsee Multikulturelles Jugendzentrum – monikulttuurinen nuorisokeskus, joka on toiminut jo 50 vuotta. Ryhmämme vieraili paikassa opintomatkan ensimmäisenä päivänä. Keskuksessa meidät vastaanotti nuorisokeskuksen johtaja, Ismail Sahin, joka kertoi meille talon monipuolisesta toiminnasta.

Nuorisotalon pääkohderyhmänä ovat 8-18 vuotiaat lapset ja nuoret ja päivittäin talolla vieraillee 50-60 kävijää. Kävijöitä on jopa 25 eri kulttuurisesta taustasta. Talon toiminta on erittäin monimuotoista: alakerrasta löytyy lapsille liikunta- ja kuntosali, musiikkistudio ja näytelmäkerhon tilat. Yläkerrassa sijaitsee talon suurempi monitoimisali, pelejä, nuorten sisustama kahvila jossa tarjotaan lapsille maksutonta, lähituotettua välipalaa. Pihalla voidaan kasvattaa mausteita, vihanneksia ja yrttejä kun urheilukentällä voi pelata pelejä päivittäin. Toiminta on avointa myös lasten vanhemmille. Myös naapurusto otetaan toimintaan mukaan ja heidän suhtautumisensa nuorisotaloon on erittäin myönteistä. ‘

Nuorisotalo järjestää myös työpajoja filmityöpajoista musiikkityöpajoihin ja paljon muita tapahtumia vuoden aikana. Lisäksi lapset voivat löytää harrastusmahdollisuuksia suljetuista pienryhmistä. Yhteistyössä toiminnassa ovat yliopistot ja muut korkeakoulut, sekä paikalliset yritykset. Talossa työskentelee neljä vakituista työntekijää sekä osa-aikaisia vapaaehtoisia ja harjoittelijoita. Talo saa rahoituksensa kattojärjestöltään KJR:ltä (Kreisjugendring) joka puolestaan saa sen kaupungilta. Toimintaa rahoitetaan lisäksi yritysyhteistyön, esimerkiksi hotellien avulla ja yksityisin lahjoituksin. Esimerkiksi talon musiikkistudion kalusto on saatu lahjoituksena paikalliselta julkkikselta.

Vaikuttavinta oli se, että talon toiminnassa otetaan kaikki kulttuurit huomioon yhdenvertaisesti. Kiinnostavaa oli myös vanhempien aktiivinen osallistuminen sekä rahoituksen saaminen myös yritysyhteistyöllä.

Raportoijat: Meeri Väänänen, Klaus Sallinen, Jenni Kangasmäki ja Tuula Ylänne

DSC00586

 

n/a