WienXtra Mediakeskus

WienXtra Mediakeskus

WienXtra mediakeskuksen kotisivut.

HelsinkiTeam Wien1

Viimeisenä kohteena vierailimme WienXtra mediakeskuksessa. Esittelijä oli Anu Pöyskö, joka on työskennellyt talossa 20 vuotta. Mediakeskus tarjoaa nuorille opastusta ja kursseja videoiden ja lyhytelokuvien tekoon sekä valokuvaukseen. Mediakeskus tarjoaa nuorten käyttöön myös studion ja editointiin soveltuvat tietokoneet sekä lainaa nuorille kameralaukun sekä jalustat ja valot.

Nuorten kanssa keskustellaan esimerkiksi, millainen oma kuva on soveliasta laittaa nettiin, millainen CV:hen. Ohjaajat ottavat nuorten huolenaiheet vakavasti ja keskusteluja käydään väkivaltaa ja seksuaalisuutta käsittelevistä kuvista ja videoista. Tietyt trendit näkyvät nuorten kuvausaiheissa. 13-14 –vuotiaat tekevät paljon kauhuelokuvia ja käsittelevät myös koulua ja ystävyyttä aihepiireissään. Tytöt tekevät myös jonkin verran kokeellista taide-elokuvaa. Perinteiset näytelmäelokuvat ovat kaikkien suosiossa. Myös animaatioita tehdään.

Mediakeskus järjestää joka vuosi elokuvafestivaalin, jonne hakemuksia tulee yli 100, joista noin 50 nuorten tekemää lyhytelokuvaa näytetään festareilla. Tämä on tärkeä oppimisen paikka, sillä palaute annetaan kaikista lähetetyistä elokuvista. Festareilla edellytetään, että elokuvan tekijät tulevat itse paikalle ja yhtä tärkeää kuin elokuvien esittäminen on niistä käytävät keskustelut ja kritiikki. Nuoria kehutaan paljon. Varttuneemmille nuorille voidaan antaa jo kovaakin kritiikkiä, jota nuoret osaavat arvostaa. Osasta nuorista tuleekin alan ammattilaisia.
Mediakeskuksen kaikki palvelut ovat maksuttomia nuorille. Laitteita ei ole vakuutettu, mutta nuoret saavat perehdytyksen laitteiden käyttöön, mikä ennalta ehkäisee vahinkoja.

Loma-aikoina järjestetään työpajoja ja nuoret saavat toteuttaa myös omia projektejaan. Anu Pöyskö korosti, että kaikessa toiminnassa on tärkeää tarjota onnistumisen elämyksiä nuorille.
Mediakeskus tarjoaa koulutusta kuten mediakasvatuksen peruskurssin opettajille, nuoriso-ohjaajille ja muille varhaiskasvattajille. Mediakeskus näkee roolinsa tärkeänä yleisessä media-analyysissä ja kritiikissä. Wienissä on nähtävissä polarisoitumista pakolais- ja maahanmuuttajakysymyksissä sekä muslimiyhteisöihin suhtautumisessa. Nuorisotyöllä on suuret mahdollisuudet mediakasvatuksessa.

Mediakeskus pyrkii palvelemaan koko kaupungin nuorisotyötä ja siksi yhteistyö eri toimijoiden kesken on tärkeää. Käytännössä nuoret tulevat paljon läheltä, omasta kaupunginosasta, koska nuorten kynnys liikkua eri kaupunginosien välillä on ylipäänsä suuri.

Keskuksella on 9 työntekijää ja lisäksi joitakin osa-aikaisia ja freelancereita. Nuori voi tulla suoraan keskukseen, mutta suositeltavaa on tehdä ajanvaraus, jos tarvitsee studiota tai editointia tai haluaa lainata kuvausvälineistöä. Vuosittain keskuksella on noin 600 lainausta.

Leena Vilkka, Timo Katajamäki ja Sami Siltaloppi

n/a